Færre dyr slagtes: Stor mangel på økologisk kød i køledisken
- I øjeblikket sker det på ugentligt basis, at vi underleverer i forhold til det vi kunne have solgt, lyder det fra slagteri.
Det skriver TV2 Østjylland.
- Det har været lidt en udfordring siden årsskiftet at få det økologiske kød, siger Michael Bonde Pedersen, købmand, Rema 1000 i Randers.
Han har de seneste uger flere gange oplevet, at køledisken i hans butik har været tom.
- Vi havde en kampagne i sidste uge, hvor vi fik varerne hjem lørdagen før. Vi skulle have haft 20 kasser hjem, men vi fik kun otte, og det er selvfølgelig lidt uheldigt. Om tirsdagen skulle vi have 10 kasser hjem, men fik kun to, siger Michael Bonde Pedersen.
Det er slagteriet Friland, der leverer det økologiske kød til den lokale Rema 1000-butik. Og hos det økologiske slagteri må de i disse dage jævnligt sige nej til de ordrer, de modtager.
- I øjeblikket sker det på ugentligt basis, at vi underleverer i forhold til det vi kunne have solgt. Det skyldes, at vi har færre dyr til slagtning, end vi havde regnet med. Normalt har vi på den her tid af året en del flere dyr, end vi har om sommeren, men på grund af høje mælkepriser oplever vi, at flere dyr bliver hos landmændene længere, end de plejer at gøre, forklarer Henrik Biilmann, direktør for Friland.
En af de økologiske landmænd, der venter med at sende sine køer til slagtning, er Mikkel Juhl Nielsen fra Følle. Han har i alt 160 jerseykøer, og på grund af de høje mælkepriser bliver køerne sendt til slagtning seks måneder senere end normalt - simpelthen for at få dem til at give så meget mælk som muligt inden slagtning - og det er en god forretning for landmændene.
- Fordi vi har ventet med at slagte nogle den og i stedet haft dem gående i længere tid, har vi på årsbasis tjent omkring 50.000 kroner ekstra, siger Mikkel Juhl Nielsen.
Ifølge Henrik Biilmann fra Friland er der desværre meget, som tyder på at manglen på økologisk hakket oksekød vil fortsætte et godt stykke tid endnu.
- I kraft af at rigtig mange dyr bliver i mælkeproduktionen og bliver ude hos landmanden for at give mælk, så er der desværre ikke så meget, vi kan gøre. Vi skal væbne os med tålmodighed. Desværre en stor tålmodighed, fordi vi først har glæde af den udvidelse, vi i øjeblikket ser i mælkeproduktionen, om to til tre år, siger Henrik Biilmann, direktør for Friland.